Tanksan Tank Sanayii Tanksanİletişim

Yangın Sprinkleri

Tank İmalatı Çelik Konstrüksiyon Isıtma Soğutma
Borulama Yangın Sprinkleri Kaynak İşleri

Yangın Sprink sistemleri kurulum amacı, ortaya çıkabilecek herhangi bir yangını söndürmek ve bastırmaktır. Islak boru sprink sistemleri, ilk olarak 1812 yılında İngiltere’de kullanılmıştır.  O dönemdeki sprink istemleri manüel olarak kullanılıyordu. İlk otomatik sprink sistemleri uygulaması, 60 yıl sonra yine İngiltere’de bir fabrikada yapılmıştır.

Ülkemizde 1950 yıllarında rafinerilerde ve bazı fabrikalarda kullanıldı. 1980 yıllardan sonrada oteller, iş merkezleri ve alışveriş yerleri gibi, önem arz eden yerlerde kullanıldı. Sprink sistemleri uygulaması yapılırken yapılacağı binanın mekanik, elektronik ekipmanları ve binanın kullanım şekli dikkate alınarak yapılmalıdır. Kullanıldıkları alandaki maddenin yanıcılık özelliğine göre, çeşitli yangın sprink sistemleri uygulanabilmektedir. Ama genel olarak yapılan işlem aynı mantığa dayalıdır. Sprink sistemleri, yanıcı madde ile oksijen arasındaki teması ortadan kaldırmak ve ısı halindeki enerjiyi yok etmek için kullanılır.

Yangın Sprink sistemleri
altı guruba ayrılır.

Islak boru sprink sistemleri

Kuru boru sprink sistemleri

Deluge sprink sistemleri

Pre-action sprink sistemleri

Su-köpük sprink sistemleri

Su spreyi sprink sistemleri

Islak boru sprink sistemleri, diğer sprink sistemlerine oranla, daha geniş bir kullanım alanına sahiptir.  Borularda her zaman basınçlı su bulunur. Kullanılan parçalar az olduğu için, daha güvenlidir.

Kuru boru sprink sistemleri, daha çok donma riski bulunan bölgelerde kullanılır.  Alarm vanasının üst kısmında, basınçlı hava ya da inert gazı bulunur. Islak boru sprink sisteminden sonra en çok kullanılan sprink sistemidir.

Deluge sprink sistemleri, daha çok tehlike arz eden, yangının hızlı bir şekilde yayılabileceği yerlerde kullanılır. Deluge sprink sistemleri manüel ya da otomatik olabilir. Sistem devreye girmediği sürece, borularda su bulunmaz.

Pre-action sprink sistemleri için ıslak, kuru ve deluge sprink sistemlerinin karışımı diyebiliriz. Kaza sonucu çalışmaması gereken yerlerde kullanılır. El yazmalarının, sanat eserlerinin bulunduğu müzeler ve kütüphaneler gibi.

Su-köpük sprink sistemleri, su kullanarak söndürülmesi mümkün olmayan yanıcı sıvılar, kimyasallar ve kolay alevlenmenin olabileceği yerlerde kullanılan sprink sistemleridir. Yangın esnasında otomatik devreye girer, su-köpük karışımı kullanılır.
 Su spreyi sprink sistemleri, deluge sprink sisteminin tam tersidir. Döşeme bölümü koruma amaçlı yapılmıştır. Sıvı veya gaz yakıt tanklarının, soğutulması için kullanılan sprink sistemleridir. Özellikle hidrojen tanklarındaki patlamaları önleme amaçlı kullanılırlar.
Bir yapıda yangın anında devreye girerek yangını söndüren ve diğer yangın söndürme sistemlerine oranla istenen kapasitede görevini en yüksek düzeyde yerine getiren otomatik sulu yangın söndürme sistemlerine yangın sprink sistemleri denir. Bu sistemler genel olarak yüksek yapılı binalarda, otoparklarda, alışveriş merkezlerinde, toplanma alanlarında, eğitim  ve sağlık hizmeti veren kurumlarda, ticaret yerlerinde, üretim ve depolama yapılan alanlarda sıklıkla kullanılırlar. Mekanların özelliklerine göre değişik tiplerde yangın sprink sistemleri kullanılmaktadır. Bu sprink sistemleri yapının estetik görüntüsünü bozmadan gizli veya görülen şekilde kurulabilmektedir. Yangın splink sistemleri ıslak borulu, kuru borulu, deluge ve preaction olmak üzere dört çeşittir.

Islak Borulu Sprink Sistemleri;
Bu sistemde otomatik sprinkler içinde su bulunan boru sistemlerine bağlanır bir yangın sırasında bu sprinkler ısının etkisiyle açılır ve borudaki su yağmurlama sistemiyle ateşi söndürmeye başlar.

Kuru Borulu Sprink Sistemleri;  

Islak boru sprinkler sistemleri yerine kuru borulu sistemlerin kullanılma sebebi bunların çalışmak için daha düşük bir ısıya ihtiyaç duymasından dolayıdır.  Bu sistemde boru şebekesi direk su kaynağına bağlanmak yerine boru şebekesiyle su kaynağı arasındaki vana kapatılarak arada kalan boşluk nitrojen gazı veya basınçlı havayla doldurulur. Hava basıncı şebeke girişinde bulunan boruyla sürekli olarak kontrol edilir. Yangın durumunda açığa çıkan ısı sprinki harekete geçirince boruda oluşan basınç hızlı şekilde düşer vana açılır ve boruda bulunan sular yangın bölgesinin üzerine boşaltılır.

Deluge Sprink Sistemleri;
Hızlı bir şekilde büyüyen yangınları kontrol altına almak için kısa sürede bol miktarda suya gereksinim duyulan durumlarda kullanılan yangın sprink sistemidir. Bu sistemler de ıslak ve kuru sprink sistemlerine benzemesine rağmen aralarındaki temel fark deluge sprink sisteminde sprinkler sürekli olarak açık bulunur fakat suyun akmasını sağlayacak vana kapalı durumdadır. Kapalı durumda olan vana başka bir algılayıcı sistem tarafından yangın anında açılır ve yangın söndürülür.

Preaction Sprink Sistemleri;
Bu sistemler temelde deluge yangın sistemleri benzemesine rağmen yangın sprinkleri eriyebilen birleşme elemanlarıyla yada cam ampuller vasıtasıyla kapalı durumdadır. Preaction sprink sisteminde sprinkleri kapatan malzemeler deluge sprink sistemindeki kontrol vanaları gibi düşünebilmektedir. Yangın algılama sistemi harekete geçtiği andan itibaren boru şebekeleri aşırı miktarda suyla dolar ve bir nevi ıslak borulu sprink gibi söndürme görevini yerine getirir. Sprinkler kullanılacağı alana göre küçük, orta ve büyük boylarda seçilebilmektedir. Çeşitli işlevlerine göre ayrıca ticari ve endüstriyel sprink çeşitleride yangın söndürme amacıyla kullanılabilmektedir.

Tanksan, her türlü yangın sistemlerinin kurulumu ve montajında uzman bir firmadır. Bu sistem için en son yaptığımız iş olarak Mercedez Benz, Hadımköy otobüs fabrikası referansımızdır.
Yangın Sprinkleri

Kum Filtresi Eşanjör Kataloglarımız
Hizmetlerimiz Hakkımızda Referanslarımız